کریستین بوبن

لو کروزو – فرانسه
۴ آوریل ۱۹۵۱ – ۲۳ نوامبر ۲۰۲۲

پیراهن كوتاه مهمانی /غیر منتظره /انسان شوم /نامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های طلایی /دستفروش /هشتمین روز هفته /موتسارت و باران /چند روز با خانم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها /بند باز /قلب برفی /فرسودگی /نور جهان /کتاب بیهوده /ژه /دی‍وان‍ه‌ب‍ازی /دی‍وان‍ه‌وار /ابله محلّه /زن آینده /دلباختگی /بانوی سپید /اسیر گهواره /ایزابل بروژ /همه گرفتارند /ستایش هیچ /چهره دیگر /فراتر از بودن /تصویری از من کنار رادیاتور /مسیح در شقایق /نور جهان، کلامهای بیدار و چیده شده به دست لیدی داتاس /فروغ هستی /حضورِ ناب /جشنی بر بلندی‌ها /بانوی /سپید /انسان شادکام /بخش گمشده /قاتلی به پاکی برف /رفیق اعلی: روزنه‌ای به زندگی فرانچسکوی قدیس /جادوی ساده /رستاخیز


«كریستین بوبن» سال ۱۹۵۱ در شهر «كروز» به دنیا آمد. شهرت این نویسنده برجسته فرانسه كه امروزه در دنیای ادب و فرهنگ بسیار مطرح است، به دلیل جنس اندیشه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های عمیق و منحصربه فردش است كه امروزه در حوزه اندیشه نیز او را به عنوان یكی از متفكران معاصر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شناسند. کریستین بوبن فارغ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌التحصیل رشته فلسفه است و همین نگرش فلسفی او در كارهایش تاثیری عمیق گذاشته است. به قول یكی از منتقدان آثارش؛ بوبن با دیدی فلسفی، قلمی شاعرانه و ذهنی اندیشمندی می-نویسد. به همین دلیل آثار و افكارش علاوه بر این‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌كه نزد اهل ادب و فرهنگ جایگاه خاصی دارد، در حوزه اندیشه نیز بسیار مورد توجه است. بوبن تاكنون بیش از سی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌وپنج اثر منتشر كرده است كه برخی از آثارش همچون «رفیق اعلی» در مدت كوتاهی در تیراژهای بالا به فروش رفت و به چاپ هفتم و هشتم رسید و در سال ۱۹۹۳ نیز برنده جایزه ادبی Dera – magots یكی از جوایز مهم ادبی ـ فرهنگی فرانسه شد.
هر یك از آثار بوبن گوشه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای از افكار و زندگی او را به تصویر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌كشد. تجربه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های روزمره زندگی او همچون عشق، تنهایی، دلتنگی، نوستالژی و … دستمایه آثار شاعرانه و نوشته‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های پر مغزش می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند. خود او می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گوید: «هر یك از كتاب‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هایم تابلوی است از یك گوشه زندگیم .من دوست دارم در كتاب‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هایم «زندگی» را نقاشی كنم، «هستی» را بسرایم، «عشق» را بنوازم، «مرگ» را رنگ آمیزی كنم، «تقدس» را به آواز درآورم«
معنویت و تقدس از مضامین محوری آثار و افكار بوبن است. با این‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌كه بوبن به لحن و آوای كلام بسیار اهمیت می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد اما نسبت به محتوا و مضمون كارهایش نیز بی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توجه نیست. آهنگین بودن سبك كارش باعث شده نوشته‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های او بین نظم و نثر شناور باشد. به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌طوری كه وقتی نوشته‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هایش را می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌خوانیم، احساس می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌كنیم در پس آن‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها اندیشه نهفته و بلبلی آواز سر داده است. چرا كه بوبن معتقد است «نوشتن یعنی سراییدن آواها». و این طرز تفكر باعث شده كتاب‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هایش فضایی شعرگونه پیدا كنند. بوبن نه در كتاب‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها و نه در مصاحبه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هایش علاقه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای به شرح جزئیات زندگی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اش ندارد. او در این مورد در كتاب «فراتر از بودن» می نویسد: «انسان برای آن‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌كه علاوه بر زنده بودن، زندگی كردن را نیز بیاموزد، نیازمند دو تولد است. یكی تولد جسمی و دیگر تولد روحی. خیلی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها تنها با تولد جسمی زنده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند، كه این‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها زندگی نمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌كنند اما معنای واقعی زندگی را آن دسته از انسان‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها می-چشند كه با تولد روحی خود زندگی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌كنند. انسان از زمانی موجودیت پیدا می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌كند كه متولد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود و از زمانی آغاز به زندگی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌كند كه روحش را به پرواز درآورد. بدین ترتیب از نظر بوبن زندگی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نامه هر كس شامل زندگی روحی و معنوی است و برای شناخت یك نویسنده، هنرمند یا متفكر باید به عالم روحی او نفوذ كرد تا او را شناخت. چرا كه زندگی جسمی همه ما شبیه به هم است و این زندگی روحی ماست كه ما را از هم متمایز می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌كند. حال بسته به این‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌كه هر كس بتواند روحش را تا چه مرتبه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای به پرواز درآورد، ارزش و منزلت متفاوتی پیدا می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌كند.
از جمله آثار بوبن می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توان به كتاب‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هایی چون؛ رفیق اعلی، بخش پنهان، زن آینده، پیراهن كوتاه مهمانی، غیر منتظره، فراتر از بودن، انسان شوم، نامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های طلایی، دستفروش، كتاب بیهوده، هشتمین روز هفته، جادوی آسان، موتسارت و باران، چند روز با خانم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها، بند باز، قلب برفی و .. اشاره كرد. كتاب «رفیق اعلی» یكی از آثار برجسته معاصر در حوزه فرهنگ اندیشه و ادب فرانسه محسوب می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود كه با استقبال خوب مخاطبان داخلی و خارجی منتقدان روبرو شده است.
این اثر نقطه عطفی در آثار ادبی فرانسه و همچنین نقطه اوج كاری خود بوبن است، چرا كه تمامی زوایا و بكرترین اندیشه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های بوبن را می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توان در آن یافت. او در این كتاب با استفاده از امكانات زبان، زیبایی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های ادبیات، مضامین پر مغز و اندیشه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های پخته، اثری جاودانه و منحصربه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌فرد خلق كرد كه تحسین همگان را برانگیخت.
یكی دیگر از آثار وی كه بسیار نیز مورد توجه منتقدان و مخاطبان قرار گرفت، «كتاب بیهوده» بود. در این اثر بوبن با پرداختن به آثار و افكار هفت نویسنده و شاعر برجسته جهان ادبیات قصد دارد ماهیت و فلسفه ادبیات را بیان كند. پل كلودل، فرانسیس پونز، گوستاو رو، شارل فردینان رامو، ساموئل بكت، گیوم آپولینز و فرانسیس كافكا هفت شخصیتی هستند كه بوبن در این اثر خود به آنان می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌پردازد. بوبن به عنوان نویسنده معنوی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گرا همچون سیموی وی و پل كلودل به ادبیات با نگاهی معنوی و انسانی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نگرد. او شعر را نوشدارو و هوشدارویی برای روح انسان می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌داند. تخیل، بازی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های زبانی، كلمات آهنگین، جملات كوتاه و پر مغز از جمله خصوصیات سبك نگارش بوبن است كه در «كتاب بیهوده» كاملا مشهود است. بوبن به عنوان یك نویسنده معنوی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گرا از دین، معنویت و تقدس مضمونی ادبی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌سازد. بدین ترتیب می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توان گفت او با ساز یك آهنگساز، اندیشه یك متفكر، قلم یك ادیب و احساس یك شاعر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نویسد. كارهای او اغلب حجمی اندك ولی مضمونی سنگین دارند كه او با هنر و توانایی خود با استفاده از زبانی شاعرانه، كلامی آهنگین و زیبایی ادبیات این سنگینی و پر محتوایی كارش را همچون پر كاهی در فضا به پرواز درمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌آورد تا بر دل مخاطبانش بنشیند.

1 ستاره2 ستاره3 ستاره4 ستاره5 ستاره (No Ratings Yet)
Loading... امتیاز شما به این خبرقصه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *