






ادبیات کلاسیک پر از قهرمانان زن است. زنانی جذاب، دلبربا و فریبنده. زنانی با خصوصیات برجسته که در روند داستانها مورد توجهند و میدرخشند، اما قهرمان «جین ایر» جنس دیگری دارد. دخترکی تنهاست که دست خالی برای زندگی میجنگد. همین ویژگی شخصیتی این دختر در بستر قصهای عاشقانه، جین ایر را به رمانی که تمام دوستداران ادبیات میتوانند از آن لذت ببرند، تبدیل کرده است.
جین ایر سال ۱۸۴۷ در انگلستان منتشر شد. «شارلوت برونته» نویسنده جین ایر مانند بسیاری از زنان نویسنده در دوران خودش از اسم مستعار مردانه برای نوشتههایش استفاده میکرد. او اسم مستعارش را «کُرر بل» گذاشته بود. دو خواهر دیگر برونته، امیلی و آن هم برای انتشار آثارشان از اسامی «الیس بل» و «اکتون بل» استفاده میکردند.
جین ایر داستان زندگی دختری به همین نام از کودکی تا بزرگسالی را روایت میکند. داستان از زبان شخصیت اصلی یعنی جین ایر نوشته شده است. او دختر فقیر و یتیمی است که شخصیتی بسیار شجاع دارد و در مقابل بسیاری از قید و بندهای جامعه زمان خودش میایستد.
بعضی از منتقدان معتقدند شارلوت برونته سختیهای زندگی خود و خواهرانش در دوران کودکی را در شخصیت جین گنجانده است. رمان جین ایر به درونمایههای اخلاقی دین مسیح میپردازد و بسیاری از مسائل اجتماعی مانند اختلاف طبقاتی و روابط جنسی را در داستانش بیان میکند. عدهای از منتقدان معتقدند رمان شارلوت برونته در معرفی فمینیسم هم موفق عمل کرده است.
جین در کودکی پدر و مادرش را از دست میدهد. در سالهای کودکی او همراه با اقوامش روزگار میگذراند، اما خاله و پسرخالهاش او را آزار میدهند و بالاخره جین را به یتیمخانهای به نام «لوود» میسپارند. «لوود» فضای غمباری است که در آن کوچکترین رسیدگیای به بچه ها نمیشود. تعداد زیادی از دختران این یتیمخانه بر اثر تیفوس یا بیماریهای واگیردار دیگر میمیرند. جین در آنجا سال های سختی را میگذراند. پس از هشت سال زندگی در این محیط غمبار جین تصمیم میگیرد آنجا را ترک کند. در عمارت اشرافی تورنفیلد هال او را میپذیرند. جین به تورنفیلد هال میرود تا معلم دختر کوچکی به نام «ادل» باشد. آقای «راچستر» ارباب این خانه است و جین با ورود به این خانه درگیر احساسات و اتفاقات تازهای میشود.